Groeilicht (PAR)

Planten groeien met behulp van licht via fotosynthese. Net zoals het belangrijk is dat uw plant voldoende water en voedingstoffen heeft, is het belangrijk om te weten of uw plant voldoende licht ontvangt. Met een groeilicht sensor meet u hoeveel licht er beschikbaar is voor uw planten. Groeilicht heet in het engels "Photosynthetic Active Radiation" waardoor ze ook wel PAR sensoren genoemd worden.  

PAR verwijst naar het lichtspectrum die planten nodig hebben om fotosynthese uit te voeren. Dit spectrum is bepaalt als zijnde tussen de 400-700 nm. Dit is gedaan aan de hand van de zogeheten McCree curve. Dit is de curve die aangeeft hoe de meeste planten reageren op ontvangen licht.  

Naast het juiste lichtspectrum (PAR) hebben planten de juiste hoeveelheid licht nodig. Net zoals veel andere zaken in het leven bestaat er zoiets als “teveel van het goede” en komt er een punt dat een plant niet beter gaat groeien des te meer PAR licht het ontvangt, sterker nog bij veel planten wordt de groei juist gestremd bij teveel PAR licht. Voor elk type plant geldt daarom een optimale hoeveelheid PAR licht. In ene moderne kas kan deze optimale hoeveelheid bereikt worden en cruciaal hierin is de PAR sensor, ook wel quantum sensor omdat het een hoeveelheid of quanta meet.  

Bij CaTeC bieden wij een brede lijn aan quantum sensoren aan. Zo hebben wij PAR sensoren die op een enkel punt de PAR meet. Een lijn quantum sensor die het gemiddelde PAR licht meet over zijn gehele lengte. En onderwater PAR sensoren, die onderwater de PAR meten.

Lees meer Toon minder
Bel mij terug verzoek
  • {{error}}