Nieuws

Weer van de week 33

10 augustus 2020 is ons weerstation op ons dak in Wateringen life gegaan! U kunt deze volgen via deze link: https://www.thiescloud.com/cumulus .

We hebben een USM weerstation geïnstalleerd die windsnelheid, windrichting, neerslag, straling in vier richtingen en relatieve vochtigheid en temperatuur meet. Daarbij hebben we een EE260 aangesloten, daarom meten we dubbele waarden voor de relatieve vochtigheid en temperatuur.

Het was stralend zomers weer in de week van 10 augustus, met weinig bewolking of wind. Dit zorgde voor hete dagen en klamme nachten. Dit alles is nauwkeurig vastgelegd door ons weerstation. In deze situatie wordt de relatie tussen relatieve vochtigheid en temperatuur blood gelegd. Relatieve vochtigheid is wordt uitgedrukt in procenten en geeft aan hoeveel water er in de lucht kan oplossen voordat deze gaat condenseren. Of in andere worden hoeveel vocht je kan transpireren voordat je begint te zweten. Bij hogere temperaturen kan er meer vocht opgelost worden in de lucht. Water condenseert wanneer het samenklonterd. Hogere temperaturen betekent meer beweging op moleculair niveau wat samenklonteren voorkomt. Het effect ziet men in de resultaten van de metingen van 10 tot 12 augustus:  
RVenTweek33

Overdag stijgt de temperatuur en daalt de relatieve vochtigheid waardoor het vooral warm/heet is. ’s Nachts daalt de temperatuur maar stijgt de relatieve vochtigheid waardoor het vooral klam is en men ligt te zweten in bed.