Bodem Flux

Meten aan flux vanuit de grond is een lastige meting. Om een goede herhaalbare meting te maken heeft u daarom de juiste apparatuur nodig. Bij Catec kunnen wij u hoogwaardig apparatuur aanbieden van LI-COR. Deze heeft dankzij jarenlange investering en wisselwerking met onderzoekers uitstekende bodem flux meters ontworpen.

 Een hoogwaardige gas analyzer 

Om kleine fluxen te meten heeft u een analyzer nodig die met een hoge resolutie kan meten. De CO2 en H20 analyzers van LI-COR zijn gerenommeerd vanwege hun grote bereik en hoge resolutie. Daarnaast ondervinden deze analyzers bijna geen drift wanneer deze op een juiste manier worden toegepast. Hierdoor zijn lange termijn studies mogelijk met deze apparatuur.

 Het juiste model 

Het principe van een grondmeter is als volgt: Er wordt een kamer geplaatst waarvan de CO2 concentratie wordt bepaald. Omdat er meestal een positieve CO2 flux is zal de concentratie CO2 oplopen in die kamer. Hieruit kan de flux bepaald worden. Een van de problemen bij deze methode is dat doordat de concentratie in de kamer oploopt neemt de diffusie naar de kamer af. Uit experimentele data is gebleken dat met een exponentiele fit de juiste flux alsnog bepaald kan worden. Dit model wordt standaard gebruikt bij de bodem flux analyzers van LI-COR.
expfit

 Stoor niet je eigen meting 

De meetkamers van LI-COR zijn zo ontworpen dat deze niet je meting verstoren. Zo is de meetkamer ontworpen om de meethals die in de grond zit niet te raken. Anders zou deze CO2 uit de grond drukken. LI-COR heeft daarnaast een gepatenteerde oplossing voor het ventileren van de kamer.

 Geen last van het venturi effect 

De meetkamers zijn zo geventileerd dat er geen drukverschil ontstaat tussen binnen en buiten de meetkamer ook bij harde wind. Dit wordt gegarandeerd dankzij een gepatenteerd kapje bij de ventilatie. Hiermee wordt het zogeheten venturi effect teniet gedaan.
antiventuri

 Automatische metingen tot 16 kamers 

De meetinstrumenten zijn erop ontworpen om langdurig en volledig automatisch metingen uit te voeren. Deze metingen kunnen worden opgeslagen of direct over het internet gestuurd worden via een netwerkkaart. Een multiplexer regelt metingen in een reeks voor tot wel 16 meetkamers.

 Voor het meten aan monsters 

Diezelfde multiplexer kan ook tot 16 monsters in het lab de flux bepalen. Hiermee kan gebruikt worden gemaakt van de hoogwaardige CO2 en H2O analyzers en de geautomatiseerde flux metingen. Dit is ideaal voor het meten aan fruit, grond monsters of insecten.
Lees meer Toon minder
Bodem flux kamers die de meting minimaal verstoren.
Bel mij terug verzoek
  • {{error}}